Tips & trucs

In één keer de juiste weg vinden is vaak moeilijk…, we rijden allemaal wel eens verkeerd. De twijfel ontstaat vaak bij kruisingen en splitsingen. Duidelijke bewegwijzering moet dit tegengaan. Hieronder staan 5 speerpunten voor een duidelijke en goede bewegwijzering.

Locatie

Bewegwijzering dient op logische en zichtbare plaatsen te staan. Nu is bewegwijzering het beste te lezen op ooghoogte, maar dit belemmert vaak de verkeersveiligheid. Er moet bij bewegwijzering een balans zijn tussen zichtbaarheid en veiligheid.

Bewegwijzering van begin tot eind

Een goede bewegwijzering laat geen twijfel ontstaan tijdens de route. Van begin tot eind moet de bestemming op de routing geplaatst zijn. Als er zogenaamde ‘gaten in de bewegwijzering’ vallen, geeft dit onnodig zoekgedrag.

Gebruik van kleuren

In Nederland bestaan er vaste richtlijnen voor bewegwijzering. Deze zijn opgesteld door het CROW. Zo zijn borden langs de snelweg blauw, tijdelijke bewegwijzering heeft gele borden, toeristische bewegwijzering bruine borden, etc. De beste kleurcombinaties voor bewegwijzering zijn: blauw/wit, wit/blauw, geel/zwart, zwart/geel, rood/wit, groen/wit en grijs/wit.

Lettertype

Zorg voor een duidelijk lettertype. Dat wil zeggen dat de letter een goede leesbaarheid en spatiëring (de ruimte tussen de letters) heeft op grotere afstand. Ook de letterhoogte moet voldoende zijn zodat het ook nog leesbaar is voor rijdend verkeer. Voor de leesbaarheid bestaat een tabel waarin men kan zien welke letterhoogte er nodig is voor welke afstand. Let wel: de kleuren spelen ook een rol bij de leesbaarheid, gebruik de tabel indicatief! Klik hier voor de leesbaarheidstabel.

Pictogrammen

Afbeeldingen zeggen meer dan woorden, in één oogopslag ziet men wat er bedoeld wordt. Zelfs mensen die niet goed of snel kunnen lezen, zegt een afbeelding genoeg. Hoe meer tekst er staat, hoe moeilijker het te lezen is… houd het dus eenvoudig!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte